Groenewoud | Lekker uit eten.

We hebben door de versoepelingen van afgelopen dinsdag 25 januari 2022 eindelijk weer kunnen reserveren bij een restaurant (na de avondlockdown van 28 november 2021).

Wij hebben gekozen voor een lokaal restaurant in Nijmegen-Oost en om 18:30 uur gereserveerd. Restaraunt Groenewoud, wat in het verleden o.a. een “bruin Café” is geweest, is voor ons een onbekende en de eerste keer dat we dit restaurant gaan uitproberen (niet helemaal waar, want bij de eerste proefdruk zijn wij ook al in de oude papierfabriek geweest aan de Energieweg in Nijmegen en dat was daar al een top avond).

De nieuwe eigenaren Maurice & Susanne Kersten hebben in februari 2019 Café-Zaal Groenwoud overgenomen en compleet verbouwd tot een volwaardig restaurant waar je echt een keer gegeten moet hebben. Vooral als je zelf in de buurt van Nijmegen-Oost woont.

Omdat er nog Coronamaatregelen gelden, is er een briefje op de voordeur gehangen om buiten te wachten zodat de QR-code gelijk gescaned kan worden. Maar op het moment dat wij er staan, is het koud en waait het hard. Het duurt wel even voordat we aan de deur opgemerkt worden en twijfelen of we alvast naar binnen kunnen gaan voordat we wegwaaien. Eenmaal opgemerkt worden we snel naar binnen gelaten en worden alsnog binnen de QR-codes gescand en vragen ze vriendelijk of we gereserveerd hebben, en dat hebben we.

We zien al wat leuke plekjes om te zitten, maar wordt ons een tafel toegewezen waarvan wij denken dat dit niet de beste plek is om lekker gezellig te zitten, zo vlak bij de entree deur. Op de vraag of wij op het gezellige bankje mogen zitten, aarzelen ze wat en wordt er medegedeeld dat er iets was met reserveringen enzo en vandaar de aangewezen plek. Ik kijk om me heen en zie toch echt zo’n 4 lege tafels voor 2 personen (2 bij het raam en 2 bij het bankje), en vraag nogmaals vriendelijk of we op het bankje mogen plaatsnemen. Na wat overleg met de bediening mogen we gelukkig plaatsnemen op het bankje. Achteraf hebben we niemand alsnog plaats zien nemen bij de ongezellige tafel bij de entree en weet eigenlijk nog steeds niet waarom de bediening ons daar in eerste instantie wilden plaatsen. Maar ja, dat mocht de pret niet drukken met hetgeen we daarna allemaal voorgeschoteld kregen.

Nadat we plaats hebben genomen, is er een vriendelijke jonge man die ons de hele avond zou bedienen en vraagt ons alvast of we de wijnkaart willen inzien. We lusten wel wijn, maar willen toch eerst het menu zien en vragen of hij die ook heeft, zodat we kunnen zien of we bij het eten een passend wijntje kunnen uitzoeken. We weten al snel wat we willen eten en vragen of ze ook iets van een wijnarrangement hebben die bij de gekozen gerechten passen en of ze daarin ook een halve glazen arrangement kunnen schenken. De garçon vraagt dit na en komt terug dat zij dat wel kunnen. Toch bestellen we voordat we de keuze doorgeven eerst een bruisend watertje en een blond biertje.

We gaan niet voor de ‘gangen menu’ maar voor de ‘ala carte’ en kiezen om te starten eerst een kleine snack omdat we de oester willen proberen. En ik kan u vertellen dat de oesters die wij kregen een volle bite in de mond heeft en erg lekker is. Bij navraag bleken dit de Gay oesters uit Normandië te zijn. Natuurlijk met een wijn- en gemberazijn en ciroen erbij om zelf toe te voegen. En de wijnglas wordt vol geschonken met een heerlijke Prosecco.

Als voorgerecht kiezen we de gebakken bio ganzenlever en de pannacotta van zoete aardappel (wat een vegatarisch gerecht is). Ik moet zeggen dat wij al gelijk onder de indruk zijn van de gerechten en hoe ze opgediend worden. En de wijnglas wordt weer vol geschonken met een Pinot Blanc uit de Elzas. Blijkbaar is de garçon vergeten dat we een 50% wijnarrangement wilde, maar dat vinden we niet erg en drinken het lekker op wat goed bij het gerecht paste.

Als hoofdgerecht nemen we USA steak (medium rear graag), en de Rog. Deze gerechten worden op een mooi warm bord gepresenteerd, dat het eigenlijk zonde is om het op te eten. Bij het vlees gerecht wordt een goeie Chatteau wijn ingeschonken en bij de vis een lekkere witte wijn. Welke exacte wijnen weten we niet meer (behalve dat de rode 14% is), maar wel weer lekkere volle glazen.

Als afsluiter kiezen we beide voor het kaasplankje, achteraf blijkbaar een bord met een selectie kazen (Michel van Tricht). Deze 5 kazen worden met een zoete dessertwijn geschonken met een vleugje cognac, aldus de garçon. Wij genieten van het dessert en raken steeds meer in gesprek met de gasten aan het tafeltje naast ons, waardoor de sfeer steeds gezelliger wordt en we de tijd helemaal veregeten. Aangezien het reeds 22:00 uur is, hebben we door de maatregelen snel de rekening betaald, fooi gegeven en de jassen aangetrokken om jammerlijk en helaas weer naar huis toe te gaan.

Wij hebben goed gegeten in dit top restaurant in Nijmegen-Oost en zijn wij als een van de bewoners van deze wijk dan ook wel trots op wat Groenwoud ons deze avond heeft gebracht. Ondanks een stroef begin, waarschijnlijk te lang eruit gelegen door de maatregelen, hebben ze ons een heerlijke avond uit eten bezorgd en raden wij iedereen aan om zelf een keer hier te gaan eten. Wij weten in ieder geval dat we zeker van de zomer een keer terug komen, want we hebben gehoord dat de eigenaar Maurice dan wat met een Big Green Egg doet en dat maakt ons nieuwsgierig.

Meer info:
Groenewoud en haar Website.
Groenewoud op Facebook.
Groenewoud op Instagram.
Groenewoud en haar Historie.


© www.eteninnijmegen.net 2022, op dit artikel rust copyright.

Dit delen:

0 reacties op “Groenewoud | Lekker uit eten.Voeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *